Σας παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από την Μυθολογία, την Ιστορία και την Λογοτεχνία που αναφέρονται στην Αξό ή ΄Οαξο όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα.

"Εστί της Κρήτης Όαξος πόλις, εν τη εγένετο Ετέαρχος Βασιλεύς... ... .."

ΗΡΟΔΟΤΟΣ Ιστορίας βιβλίο Δ

Ο Ηρόδοτος μιλάει για την Αξό "ως μία αρκετά σημαντική Κρητική πόλη, με εμπόριο και στη θάλασσα". Σε αυτό το απόσπασμα ο Ηρόδοτος εξιστορεί την αποίκηση της Κυρήνης, αναφέρει την Αξό μιά και ο Βάττος, ο ιδρυτής της Κυρήνης, ήταν γυιός της Φρονίμης, κόρης του Ετεάρχου, βασιλιά αυτής της πόλης.

" Τapidum Gretae veniemus Oaxen... ... ... "
Να φτάσουμε γρήγορα στην Οαξό της Κρήτης

Βιργίλιος, Εκλογάς Ι, 66

"Την καθορισμένη μέρα ο Καικίνας ήρθε με τους φίλους του στο Κάστρο της Αξού. Το κτήμα για το οποίο λογομαχούν δεν βρίσκεται μακρυά απο αυτόν τον τόπο... ... ..."

Κικέρων, pro A Caecina παραγραφ. 7

"Τους γούν πρώτους γεννηθέντα εν Κρήτη εκατόν άνδρας Ιδαίους Δακτύλους, κληθήναι... ... ... "

Στράβων

"Αυτούς τους Ιδαίους Δακτύλους η μάνα Αγχιάλη παρακινημένη από μεγάλο πόνο και φτάνοντας στην Οάξια γή, με τα δύο της χέρια τους γέννησε... ... ..."

Απολλώνιος Ρόδιος

" Όαξος - καθά Ξενίων από Οάξου της Ακακαλίδος της θυγατρός του Μίνω... ... ... "

Στέφανος Βυζάντιος

"..δια το καταγήναι τον τόπον και κρημνώδη υπάρχειν, καλούσιν γάρ τους τοιούτους τόπος άξους "
- Για την ονομασία της Αξού -

Στέφανος Βυζάντιος

" Στά βόρεια στη ρίζα της Ίδης, βρίσκεται το μεγαλύτερο χωριό της νήσου, η Αξός. Είναι κτισμένη κοντά στην αρχή ενός ποταμού και διέκρινα εκεί σπηλιές, άλλες μικρές και άλλες πολύ μεγάλες, οι οποίες είναι κατοικήσιμες. Παραδίδεται ότι η Ρέα έφερε το γυιό της Δία σε αυτές τις σπηλιές και τον έδωσε στους Κουρήτες για να τον αναθρέψουν κρυφά. Αυτός ο λαός (των Κουρητών) ζεί ακόμη και σήμερα όπως μου φαίνεται και κατοικεί σε αυτό το χωριό. Οι κάτοικοι της Αξού κατάγονται από αυτούς. Ζούν αγαπητοί σε όλους και είναι ελεύθεροι και τραχείς στον πόλεμο. Χίλιοι και περισσότεροι μέ τόξα και βέλη, μπορούν να παραταχθούν έξω από το χωριό... ... ... "

Cristoforo Buondelmonti, Περιγραφή της Νήσου Κρήτης 1415

Ο R. PASHLEY Άγγλος ευγενής νομικός και ιστορικός στο ταξίδι του το 1833 στην Κρήτη επισκεπτόμενος την Αξό αναφέρει στο βιβλίο του μεταξύ πολλών άλλων και τα εξής:

" Ενόσο βρισκόμουν ακόμα στην Αξό μου έδειξαν πολλά νομίσματα της αρχαίας πόλης που είχαν βρεθεί κατά το όργωμα. Από τα σαράντα περίπου που αγόρασα τα περισσότερα ήταν κρητικά και μάλιστα τα δεκαέξι της Αξού "

Επίσης αναφέρει για πολλές επιγραφές που είδε και διάβασε.

Περισσότερα για το Έναγρον

Εδώ είναι μια επιλογή από τις προσφορές μας για μια αξέχαστη διαμονή.

Special Offers

Γαστρονομία

Η παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα υγιεινού διατροφικού προτύπου, όπως φαίνεται από πολλές ιατρικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Τα ευεργετικά αποτελέσματά της φαίνονται στο ειδικό φυλλάδιο που δίνουμε στους πελάτες μας. Για μια καλύτερη γνωριμία με τη διατροφή αυτή αλλά και την παραδοσιακή γαστρονομία οργανώνουμε μια ημερήσια δραστηριότητα, ένα μικρό γευστικό ταξίδι «μύησης» στο κρητικό διατροφικό πρότυπο.

Gastronomy Περισσότερα

Driving Directions

Please during your arrival follow the proposed route as depicted by the map on our website. Notice that a big part of the route is on an old two lane road with a lot of turns. If you are coming from Chania head east via VOAK/E75/A90 toward RETHYMNON and continue until you reach PANORMO (80klms/1h15m). Follow the EXIT to PANORMO and direct south toward PERAMA (5klms/8min). Then move toward DAFNEDES (5.8klms/10min), continue to GARAZO (5.8klms/10min) and KATERIANA (5.6klms/9min). From KATERIANA continue further south toward AXOS. After 1.5klms and 200m before the entrance to the village turn left and follow the road to Enagron Cretan Ecotourism Village.

If you are coming from Heraklion Airport. Head west via VOAK/E75/A90 toward RETHYMNON. After 12 klms (10min) turn right to EXIT GAZI/ANOGIA. Move west toward TYLISOS (6.6klms/15min), direct toward GONIES (12klms/17min) and continue to SISARCHA (4.6klms/17min). Follow the same direction to Anogia (2.7klms/6min) and then head toward AXOS (7.5klms/15min). After your entrance to the village follow the sign to Enagron Cretan Ecotourism Village.

Έναγρον Οικοτουριστικό Χωριό

  • Αξός Ρέθυμνο, 740 51 Κρήτη Ελλάδα.
  • Tηλ.: +30 28340 61611
  • Φαξ: +30 28340 61050
  • ΜΗΤΕ 1041Κ033Α0008501

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

✓ Εγγραφή
Newsletter

Κοινωνική Δικτύωση

Δημοσιεύουμε τις καλύτερες προσφορές και εκδηλώσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Network
Download Application