Ο Ψηλορείτης είναι ένα βουνό παράδεισος, προικισμένος με ψηλές κορφές και όμορφα οροπέδια, με βαθιές χαράδρες και φαράγγια, με εκπληκτικής ομορφιάς σπήλαια  και με δάση γεμάτα ζωή, πολλές πηγές και μικρά ρυάκια συμπληρώνουν την εικόνα του βουνού.

Το κλίμα είναι μεσογειακό ήπιο και γλυκύ, το καλοκαίρι η θερμοκρασία κυμαίνεται η μέγιστη 30 βαθμοί κελσίου και η ελάχιστη στους 22 βαθμούς κελσίου, η περίοδος του καλοκαιριού διαρκεί από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβρη και την περίοδο αυτή σπάνια βρέχει.

Ο χειμώνας αρχίζει τα μέσα Δεκεμβρίου και διαρκεί ως τα μέσα Μαρτίου είναι στα χαμηλά ήπιος η και θερμός και στα ψηλά ήπιος η και ψυχρός. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 10 βαθμών κελσίου η ελάχιστη έως 18 βαθμών η μέγιστη.

Η ηλιοφάνεια ξεπερνά τις 300 μέρες το χρόνο.

Η Χλωρίδα

Το ανάγλυφο του Ψηλορείτη σε συνδυασμό με το καλό κλίμα ευνόησαν την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης με χιλιάδες είδη φυτών πολλά από τα οποία είναι ενδημικά.

Στα καλλιεργούμενα είδη κύρια θέση έχουν η ελιά το αμπέλι και σχεδόν όλα τα οπορωφόρα και καρποφόρα δέντρα και όλων των ειδών τα φρούτα, από πορτοκάλια και αχλάδια, μήλα και αβοκάντο ως τα καρπούζια.

Όμως εκτός από τις καλλιέργειες υπάρχει και η άγρια χλωρίδα που είναι πλούσια και πολλές φορές μοναδική. Χαρουπιές, πρίνοι, σφεντάμοι, δρυς αγριαχλαδιές απαντώνται σε δάση αλλά και τα κυκλάμινα, οι ενδημικές ορχιδέες, ο μοναδικός δίκταμος και εκατοντάδες άλλα αρωματικά φυτά και βότανα δημιουργούν ένα βοτανικό παράδεισο όλες τις εποχές του χρόνου αλλά κυρίως από τον Μάρτη ως τον Σεπτέμβρη.

Η Πανίδα

Το ίδιο πλούσια είναι η ζωή σε ζώα, πουλιά και έντομα.

Οι Γύπες (όρνια) αυτό το τεράστιο και μεγαλοπρεπές πουλί που φωλιάζει σε αποικίες πάνω σε κρημνούς κόντρα στους αέρηδες που χρησιμοποιούν για να πετάξουν ψηλά, μία τέτοια αποικία είναι απέναντι ακριβώς από το ΕΝΑΓΡΟΝ.

Εκατοντάδες είδη πουλιών βρίσκουν τόπους για φώλιασμα και είναι πραγματικά εκπληκτικό, ιδιαίτερα την Άνοιξη να είσαι στην εξοχή και να ακούς τα χιλιάδες κελαηδήματα και τις μουσικές των πουλιών.

Ο ασβός η νυφίτσα οι σαύρες τα άλλα ζώα, ερπετά, τα ασπόνδυλα και τα  έντομα  συμπληρώνουν το φυσικό τοπίο του Ψηλορείτη.

Πρέπει να τονίσουμε ακόμη πως παρά τον πλούτο της άγριας ζωής στην Κρήτη δεν υπάρχουν δηλητηριώδη και επικίνδυνα ζώα στο νησί.

Περισσότερα για το Έναγρον

Εδώ είναι μια επιλογή από τις προσφορές μας για μια αξέχαστη διαμονή.

Special Offers

Γαστρονομία

Η παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα υγιεινού διατροφικού προτύπου, όπως φαίνεται από πολλές ιατρικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Τα ευεργετικά αποτελέσματά της φαίνονται στο ειδικό φυλλάδιο που δίνουμε στους πελάτες μας. Για μια καλύτερη γνωριμία με τη διατροφή αυτή αλλά και την παραδοσιακή γαστρονομία οργανώνουμε μια ημερήσια δραστηριότητα, ένα μικρό γευστικό ταξίδι «μύησης» στο κρητικό διατροφικό πρότυπο.

Gastronomy Περισσότερα

Driving Directions

Please during your arrival follow the proposed route as depicted by the map on our website. Notice that a big part of the route is on an old two lane road with a lot of turns. If you are coming from Chania head east via VOAK/E75/A90 toward RETHYMNON and continue until you reach PANORMO (80klms/1h15m). Follow the EXIT to PANORMO and direct south toward PERAMA (5klms/8min). Then move toward DAFNEDES (5.8klms/10min), continue to GARAZO (5.8klms/10min) and KATERIANA (5.6klms/9min). From KATERIANA continue further south toward AXOS. After 1.5klms and 200m before the entrance to the village turn left and follow the road to Enagron Cretan Ecotourism Village.

If you are coming from Heraklion Airport. Head west via VOAK/E75/A90 toward RETHYMNON. After 12 klms (10min) turn right to EXIT GAZI/ANOGIA. Move west toward TYLISOS (6.6klms/15min), direct toward GONIES (12klms/17min) and continue to SISARCHA (4.6klms/17min). Follow the same direction to Anogia (2.7klms/6min) and then head toward AXOS (7.5klms/15min). After your entrance to the village follow the sign to Enagron Cretan Ecotourism Village.

Έναγρον Οικοτουριστικό Χωριό

  • Αξός Ρέθυμνο, 740 51 Κρήτη Ελλάδα.
  • Tηλ.: +30 28340 61611
  • Φαξ: +30 28340 61050
  • ΜΗΤΕ 1041Κ033Α0008501

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

✓ Εγγραφή
Newsletter

Κοινωνική Δικτύωση

Δημοσιεύουμε τις καλύτερες προσφορές και εκδηλώσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Network
Download Application