Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο

Παραδοσιακή κουζίνα στο Εστιατόριο του Έναγρον

υγεία και μακροβιότητα, αποτελεί δε, όχι μόνο τη βάση αλλά  θεωρείται και γενέτειρα της διεθνώς φημισμένης Μεσογειακής κουζίνας.

Το Κρητικό διατροφικό πρότυπο και η σχέση του με την καλή υγεία και την μακροβιότητα των Κρητικών έγιναν γνωστά με την "Μελέτη των Επτά Χωρών " από τον αμερικανό γιατρό ΑNCEL KEYS  και συνεχίστηκε από την μελέτη των Γάλλων SERGE RENAUD  και  MICHEL DE LOGERIL πού απέδειξαν ότι το Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο χορηγούμενο στη δίαιτα ασθενών που είχαν πάθει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μείωσε το ποσοστό θανάτων 3 χρόνια μετά το έμφραγμα κατά 70% σε σχέση με αυτούς που τους χορηγούσαν την διατροφή που τους συνιστούσε η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία.

Ποια όμως είναι τα βασικά της Κρητικής διατροφής;

Οι Πρώτες Ύλες

 •  Τα προϊόντα της ελιάς και κυρίως το ΑΓΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ το οποίο καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, μαγειρεμένο στο φαγητό αλλά και ωμό σε σαλάτες η στο ψωμί
 •  Τα φρέσκα λαχανικά κυρίως εποχιακά
 •  Όσπρια
 •  Τα πολλά άγρια χόρτα και βότανα που τρώγονται μαγειρεμένα η και ωμά σε σαλάτες
 •  Ψωμί και παξιμάδι κρίθινο η σταρένιο ,ολικής αλέσεως
 •  Γαλακτοκομικά προϊόντα από αιγοπρόβειο κυρίως γάλα
 •  Πολλά φρούτα της Κρητικής γης
 •  Λίγο κόκκινο κρέας
 •  2-3 ποτήρια κρασί ανά γεύμα

 

Οι Τεχνικές - Τρόποι Παρασκευής

Η επεξεργασία των πρώτων υλών και οι ήπιες τεχνικές ψησίματος στην κατσαρόλα κυρίως και με σιγανή φωτιά.

Πολλά στοιχεία της Κρητικής διατροφής προέρχονται από την αρχαιότητα - την μινωική εποχή- που και τότε τα βασικά στοιχεία ήταν το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά και το κρασί όπως απέδειξαν επιστημονικές έρευνες.

Η Κρητική κουζίνα έτσι όπως μεταδίδεται από γενιά σε γενιά χαρακτηρίζεται από λιτότητα και απλότητα ,στηρίζεται σε καλής ποιότητα υλικά, τα οποία αναμιγνύονται με φαντασία που πολλές φορές γέννησε η ανάγκη επιβίωσης, είναι πολύ γευστική και όπως επιστημονικά τεκμηριώθηκε πολύ υγιεινή.

Οι τρόποι παρασκευής και μαγειρέματος είναι αυτοί που κρατούν τα βασικά προϊόντα αναλλοίωτα, αναδεικνύουν τη γεύση και βοηθούν την υγεία.

Στο Έναγρον κρατάμε τα βασικά στοιχεία της  Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας με προσήλωση:

Πρώτες Ύλες: από φρέσκα επιλεγμένα προϊόντα της Κρητικής Γης, αγνά, καλλιεργημένα με ήπιες μεθόδους χωρίς χημικά και πρόσθετα, πολλά από τα παράγουμε εμείς στο αγρόκτημα μας. Βάση όλων των φαγητών είναι το   Αγνό Παρθένο Ελαιόλαδο και μόνο.

Τεχνικές: Τρόποι επεξεργασίας και παρασκευής των εδεσμάτων αυτές που πέρασαν από γενιά σε γενιά, από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας  αυτές που περνούν από μάνα σε κόρη γιατί στη Κρήτη η παραδοσιακή κουζίνα είναι γυναικεία υπόθεση.

Μαγείρισσες: Γυναίκες από τα χωριά της περιοχής που από μικρές ασχολούνται με το μαγείρεμα και την διατροφή των οικογενειών τους, με μόνη βοήθεια κανόνες διαχείρισης και υγιεινής των τροφίμων.

Η Σταυρούλα, η Ειρήνη και η Βιργινία είναι οι μαγείρισσες μας.

Στο εστιατόριο του Έναγρον που λειτουργεί καθημερινά και είναι ανοικτό μεσημέρι βράδυ όχι μόνο γι όσους διαμένουν σε μας αλλά και για αυτούς που  επιθυμούν ένα γεύμα, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν και να απολαύσουν την παραδοσιακή κρητική κουζίνα, κάτω από τις βελανιδιές, σε ένα περιβάλλον μοναδικό, στη φύση με θέα το φαράγγι, τα αρώματα της φύσης και το κελάιδισμα των πουλιών για το καλοκαίρι, η στον αισθησιακό χώρο του εστιατορίου δίπλα στο τζάκι τον χειμώνα.

Μπορείτε ακόμη να παρακολουθήσετε τον τρόπο παρασκευής  και να μάθετε συνταγές μέσα από μαθήματα μαγειρικής τα οποία οργανώνουμε κάθε βδομάδα.

Περισσότερα για το Έναγρον

Εδώ είναι μια επιλογή από τις προσφορές μας για μια αξέχαστη διαμονή.

Special Offers

Γαστρονομία

Η παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα υγιεινού διατροφικού προτύπου, όπως φαίνεται από πολλές ιατρικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Τα ευεργετικά αποτελέσματά της φαίνονται στο ειδικό φυλλάδιο που δίνουμε στους πελάτες μας. Για μια καλύτερη γνωριμία με τη διατροφή αυτή αλλά και την παραδοσιακή γαστρονομία οργανώνουμε μια ημερήσια δραστηριότητα, ένα μικρό γευστικό ταξίδι «μύησης» στο κρητικό διατροφικό πρότυπο.

Gastronomy Περισσότερα

Driving Directions

Please during your arrival follow the proposed route as depicted by the map on our website. Notice that a big part of the route is on an old two lane road with a lot of turns. If you are coming from Chania head east via VOAK/E75/A90 toward RETHYMNON and continue until you reach PANORMO (80klms/1h15m). Follow the EXIT to PANORMO and direct south toward PERAMA (5klms/8min). Then move toward DAFNEDES (5.8klms/10min), continue to GARAZO (5.8klms/10min) and KATERIANA (5.6klms/9min). From KATERIANA continue further south toward AXOS. After 1.5klms and 200m before the entrance to the village turn left and follow the road to Enagron Cretan Ecotourism Village.

If you are coming from Heraklion Airport. Head west via VOAK/E75/A90 toward RETHYMNON. After 12 klms (10min) turn right to EXIT GAZI/ANOGIA. Move west toward TYLISOS (6.6klms/15min), direct toward GONIES (12klms/17min) and continue to SISARCHA (4.6klms/17min). Follow the same direction to Anogia (2.7klms/6min) and then head toward AXOS (7.5klms/15min). After your entrance to the village follow the sign to Enagron Cretan Ecotourism Village.

Έναγρον Οικοτουριστικό Χωριό

 • Αξός Ρέθυμνο, 740 51 Κρήτη Ελλάδα.
 • Tηλ.: +30 28340 61611
 • Φαξ: +30 28340 61050
 • ΜΗΤΕ 1041Κ033Α0008501

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

✓ Εγγραφή
Newsletter

Κοινωνική Δικτύωση

Δημοσιεύουμε τις καλύτερες προσφορές και εκδηλώσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Network
Download Application